Tuesday, 30 June 2015

Chlebek bananowy z orzechami...


Przepis znalazlam na blogu Dagmary
Skladniki:
(foremka na bochenek)
  • 250 g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich, posiekanych
  • 2 duże banany
  • 125 g masła
  • 125 g ciemnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Keksówkę wyłoz papierem do pieczenia.
  2. Banany obierz i rozgniec widelcem. Banany, pokrojone masło, cukier, jajka oraz ekstrakt z wanilii wrzuc do miski i utrzyj na gladka mase. Dodaj mąkę i orzechy i wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do foremki, piecz do „suchego patyczka”, okolice 50min.
  4. Zostaw w foremce na 10 minut, następnie przeloz na kratkę do zupełnego wystudzenia.

No comments:

Post a Comment