Thursday, 4 June 2015

Muffinki czereśniowo - kokosowe...

Kolejny przepis obliczony na wykorzystanie zalegajacego mleka kokosowego. Uniwersalne muffinki zwykle przyjmuja kazda kombinacje smakowa, dlatego nie bylam zdziwiona, kiedy cale 12 sztuk zniknelo w tajemniczych okolicznosciach...
:)
Posilkowalam sie przepisem Cherry & Coconut Muffins z ksiazki '1 Mix 100 Muffins'

Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1 czubata szklanka malych czeresni, mrozonych
  • 2 szklanki maki
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 6 lyzek oleju
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke na muffinki z 12 papierowymi papilotkami. Zostaw 12 czeresni do dekoracji, a reszte posiekaj na mniejsze kawalki.
  2. Przesiej make, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj cukier i pokrojone czeresnie.
  3. W osobnej misce, lub w dzbanku, roztrzep widelcem jajka, razem z mlekiem kokosowym, olejem i wanilia. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wlej skladniki mokre. Delikatnie i szybko wymieszaj.
  4. Rozdziel ciasto do papilotek. Na wierzch kazdej muffinki wciskaj cala czeresnie. Piecz przez okolo 20min, az ciastka beda ladnie wyrosniete i zloto-brazowe.
  5. Zostaw do przestudzenia przez 5min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do calkowitego ostudzenia.  

No comments:

Post a Comment