Saturday, 23 May 2015

Muffiny z serem brie i galaretką żurawinową...


Przepis z ksiazki '1 mix 100 muffins'

Skladniki:
(na 6 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 lyzki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 75g sera Brie, schlodzonego i pokrojonego w drobna kostke
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 lyzki oleju
  • galaretka żurawinowa do mięs (na przyklad taka)
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke do muffinek z 6 papilotkami. Przesiej make razem z proszkiem do pieczenia, soda, sola i pieprzem (do smaku). Wmieszaj Brie.
  2. W miseczce roztrzep widelcem jajko, razem z jogurtem i olejem. Zrob wglebienie w srodku suchych skladnikow, wlej mokra mieszanke i szybko i delikatnie wymieszaj, tylko do polaczenia, nie za dlugo.
  3. Nakladaj polowe ciasta do przygotowanych papilotek. Nastepnie dodaj galaretke - okolice 1/2 lyzeczki do kazdego muffina. Dopelnij reszta ciasta. Piecz okolice 20min, az ciasto bedzie ladnie wyrosniete i zloto-brazowe. Zostaw do przestudzenia i podawaj cieple. Kubeczek barszczu czerwonego mile widziany.  

No comments:

Post a Comment