Friday 22 May 2015

Jajka zapiekane ze szpinakiem i łososiem...


Przepis - Kwestia Smaku

Składniki:
(2 porcje, albo 1 bardzo hojna...)
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 garście młodego, świeżego szpinaku
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  1. Piekarnik rozgrzej 220stC. 
  2. Na patelni roztop 1/2 łyżki masła, dodaj umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę. Mieszając trzymaj na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie i płyn w większości odparuje. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  3. Do dwóch żaroodpornych foremek (lub do jednej wiekszej) włóż większość łososia, dodaj szpinak ze śmietanką, wbij po jednym jajku. Na wierzch połóż resztę łososia i wiórki masła. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Foremki ustaw w żaroodpornym naczyniu i wlej do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 - 12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj z pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze i posmarowanym masłem.

No comments:

Post a Comment