Przepis - Kwestia Smaku
Składniki:
(2 porcje, albo 1 bardzo hojna...)
- 2 i 1/2 łyżki masła
 - 2 garście młodego, świeżego szpinaku
 - 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
 - 30 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
 - 2 jajka
 - sól, świeżo zmielony pieprz
 
- Piekarnik rozgrzej 220stC.
 - Na patelni roztop 1/2 łyżki masła, dodaj umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę. Mieszając trzymaj na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie i płyn w większości odparuje. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 - Do dwóch żaroodpornych foremek (lub do jednej wiekszej) włóż większość łososia, dodaj szpinak ze śmietanką, wbij po jednym jajku. Na wierzch połóż resztę łososia i wiórki masła. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 - Foremki ustaw w żaroodpornym naczyniu i wlej do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 10 - 12 minut, aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Podawaj z pieczywem, najlepiej opieczonym w tosterze i posmarowanym masłem.
 

No comments:
Post a Comment