Saturday, 30 May 2015

Corn dogs, czyli Ameryka się kłania...

Prawde powiedziawszy nie mam jakiegos pecjalnie wyrobionego zdania i opinii w kwestii kuchni naszych dalekich, ale jakze wszedzie obecnych, sasiadow. Ogladam czasami programy 'Food Network' i sklaniam sie ku przekonaniu, ze Amerykanie jadaja sporo, ale bez fantazji. Raczej tlustawo i ciezko. Bardzo czesto trzymajac sie utartych szlakow kuchni z wlasnych krajow i nie eksperymentujac zanadto. I uzywaja sporej ilosci gotowych skladnikow, w rodzaju paczkowanych mieszanek ciast, czy potwornie slodkich tworow w rodzaju 'marshmallow fluff'...
Ale kiedy dawno temu natknelam sie na blogu Gotuj z Cukiereczkiem na przepis bardzo amerykanski, za to prosty i generalnie dziecio-przyjazny, wiedzialam, za na pewno nadarzy sie i okazja, i wymowka, do jego wyprobowania...
:) 
  Corn dogi zaczęto popularyzować w 1942 w stanie Texas, gdy zostały przedstawione przez Carla i Neil Fletcher, jednakże sprzedawcy "Pronto pup" w stanie Minnesota przypisują sobie wymyślenie corn dogów w 1941.
Pierwsze corn dogi na patyku nazwano "cozy dogs" i nadal są serwowane w restauracji "Cozy Dog Drive In" w Springfield. W 1946 Ed Waldmire Jr. ze swoim przyjacielem Don Strand zastosowali urządzenie nadziewające parówkę na patyk. Danie to nazwali "crusty cur". Jednakże żona Eda Virginia zapożyczyła nazwę "cozy dogs", ponieważ jej zdaniem produkt o nazwie "crusty" (chrupiący) nie brzmiał apetycznie. Z użyciem nazwy cozy dogs Woldmire stworzył logo z użyciem dwóch postaci kreskówkowych, parówki obejmującej postać "cozy". Później opatentował urządzenie, w które wpinano patyki a następnie dawało możliwość nadziewania, pokrywania i smażenia wielu parówek jednocześnie, co zwiększyło znacznie możliwości produkcyjne i wpłynęło na ekonomiczność procesu. Na początku patyki były wykonane wyłącznie z dębu, obecnie używa się drewna sosny.
W 1946 Dave Garham otworzył pierwszą restaurację o nazwie „Hot Dog na patyku”, a następnie sieć restauracji, które w swoim menu miały corn dogi. Obecnie firma zaopatruje 115 magazynów w 17 stanach, głównie w centrach handlowych.
Corn dog jest także daniem posiadającym swoje święto. Międzynarodowy Corn Dog Day jest świętowany meczem koszykówki, corn dogami, tater tots i amerykańskim piwem. Organizowane jest ono w pierwszą sobotę marca przed mistrzostwami pierwszej ligi koszykówki mężczyzn. Corn dogi w USA serwowane są przez uliczne budki, również w centrach handlowych i na stacjach benzynowych. Jest także sprzedawany przy okazjach takich jak obchody państwowe, festiwale oraz inne wydarzenia kulturalne. " (Wikipedia)

Składniki:
(mialam miniaturowe, 2cm, paroweczki koktajlowe; udalo sie zrobic cale opakowanie - okolo 50 sztuk)
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki, ALBO 3/4 szklanki jogurtu naturalnego + 1/4 szklanki mleka (+ ewentualnie odrobine wiecej mleka, jesli ciasto jest za geste)
  • olej do głębokiego smażenia,
  • kiełbaski lub parówki
  1. Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, dodaj cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy. 
  2. Dodaj maślankę i jajko. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. W rondelku rozgrzej olej - warstwe 3-4cm. 
  4. Kiełbaski pokrój na mniejsze części i nadziewaj na wykałaczki. Obtaczaj w cieście. Smaż na rumiano w rozgrzanym oleju. Przekładaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ketchupem, musztarda, lub piklowanymi ogorkami. 

No comments:

Post a Comment