Sunday, 24 May 2015

Makaron farfalle z kremowym sosem pomidorowym, szparagami i pieczonym łososiem...


Przepis inspirowany wpisem z bloga 'Moja pasja smaku'

Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 300g makaronu farfalle (lun penne)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
  • 400g puszka siekanych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki Parmezanu, startego drobniutko
  • 200-250g filetu z łososia, bez skóry + odrobina oliwy, soku z cytryny i soli, do pieczenia
  • 200g peczek szparagów
  1. Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj około 30 minut na małym ogniu. Dodaj 1/2 szklanki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj kremówkę, wymieszaj.
  2. W miedzyczasie rozgrzej piekarnik do 180stC. Ukladaj filety na sporym kawalku folii aluminiowej, pokrop odrobina oliwy i soku z cytryny, posól. Zawin folie tworzac luzna paczke i piecz przez 15min, nastepnie rozwin folie i piecz kolejnych 10min. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia. (Rybe mozna upiecz wczesniej tego samego dnia).
  3. Odlam zdrewniale konce szparagow. Pokroj na 1.5cm kawalki i podsmaz na mocno rozgrzanej patelni, na odrobinie oliwy, az beda miekkie, ale nie rozgotowane - 3-4min, lub do smaku.
  4. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodaj do sosu i wymieszaj. Palcami podziel filet na kawalki i delikatnie wmieszaj do makaronu z sosem, razem z gotowymi szparagami. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment