Wednesday, 6 May 2015

Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika...


Przepis z bloga Asi.

Składniki:
(na 2-3 porcje)
  • 300g makaron fusilli
  • 2 spore marchewki
  • 1 młoda, spora cukinia
  • 2-3 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
  • 50ml smietanki 36%
  • sól i pieprz (sporo!)
  • spora garść prażonych pestek słonecznika
  • dodatkowo i opcjonalnie - drobno stary Parmezan do posypania przed podaniem
  1. Ugotuj makaron wedlug przepisu na opakowaniu.
  2. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Cukinię i marchewkę pokrój w długie, cienkie wstążki. 
  3. Podsmaż paski cukini i marchewki na oliwie, mieszając delikatnie, przez 15-20min - na małym ogniu. Pod koniec wlej smietanke, wymieszaj i zagotuj. Posól i popieprz do smaku, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Posyp prażonymi pestkami słonecznika. Parmezan pasuje jak najbardziej. 

No comments:

Post a Comment