Monday, 11 May 2015

Muffinki jak pączki - nadziewane dżemem truskawkowym...


Jesli jest jakis wypiek, ktory darze miloscia bezwarunkowa, to sa to muffinki. Mozna je robic w tysiacach kombinacji. Slodkich i slonych. Relatywnie zdrowych i nawet bardzo luksusowych. Gotowe w 30 minut i idealne do zabrania do parku, muzeum, czy na wycieczke. Wydaje mi sie, ze predko z eksperymentowania nie zrezygnuje...
:)
Propozycja z ksiazki '1 Mix, 100 Muffins'.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 2 szklanki maki
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 1/8 lyzeczki soli
  • czubate 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • niepelna szklanka mleka
  • 6 lyzek oleju
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • dzem truskawkowy
  • cukier demerara, do posypania po wierzchu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszke do muffinek z 12 papilotkami. 
  2. W sporej misce wymieszaj make z proszkiem do pieczenia i sola. Wmieszaj cukier.
  3. W dzbanku roztrzep widelcem jajka, a nastepnie wmieszaj mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Zrob wglebienie w suchych skladnikach i wlej mokra mieszanke. Wymieszaj w miare dokladnie, ale delikatnie i nie za dlugo.
  4. Rozdziel polowe ciasta do papilotek (mniej wiecej po lyzce) i dodaj po lyzeczce dzemu truskawkowego. Przykryj reszta ciasta i posyp cukrem demerara. Piecz okolo 15-20min, az beda ladnie wyrosniete, zloto-brazowe i twardawe przy dotyku.
  5. Zostaw na kratce do ostudzenia. 

No comments:

Post a Comment