Saturday, 2 May 2015

Mini serniczki z amaretto...

Kolejna miniaturowa wersja popularnego deseru... Cytrynowewaniliowe i te z czekoladowym spodem okazaly sie hitem. Malo zachodu, sukces murowany, a gotowe niewielkie porcje, czyli brak potrzeby wyjmowania calego ciasta i krojenia, to tylko dodatkowa zaleta.
Te dzisiejsze sa pyszne... Leciutko migdalowe... Z chrupiacym akcentem ciasteczka amaretti...
Przepis od Brunetki w kuchni


Składniki:
(na 6 serniczków)
  • 250g serka Philadelphia
  • 25ml mleka skondensowanego
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 6 ciasteczek amaretti
  1. Serek oraz cukier zmiksuj, aż nieco się napowietrzy. Dodaj roztrzepane jajko, mleko skondensowane oraz likier i wymieszaj dokładnie. Na koniec wsyp zmielone migdały oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.
  2. Formę do muffinów wyłóż 6 papilotkami i rozdziel pomiędzy nie masę serową. Na kazdym ukladaj ciasteczko amaretti (trzeba uwazac - jesli zaczynaja sie przypalac w piekarniku warto nakryc blaszke kawalkiem folii). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 25 minut, aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Przestudź w uchylonym piekarniku przez 30min, po czym wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

No comments:

Post a Comment