Wednesday, 27 May 2015

Ciasto kokosowo - czekoladowe, jak batonik Bounty...


Przepis z bloga 'Bajkorada'

Składniki:
(blaszka 20cm x 30cm jest idealna, daje 15 porcji)
szklanka = 250ml

ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao (ciemnego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera (lub łyżką) wymieszać z żółtkami oraz mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 - 20 minut w 180 stopniach (zalezy od piekarnika!). 
masa kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 850 ml mleka
  • 100 g masła
  1. 700 ml mleka zagotować z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając,przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać masło. Kiedy się rozpuści wlać budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Całość zagotować, cały czas mieszając. 
  2. Jeszcze gorące przelać na wcześniej upieczony spód. Masę kokosową wyrównać i ciasto pozostawić do wystudzenia. 
polewa:
  • 150g czekolady mlecznej (gorzka też pasuje)
  • 4 płaskie łyżki masła
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miskę na garnku z parującą wodą). Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie. 
Ciasto przechowywać w lodówce. 

No comments:

Post a Comment