Thursday, 6 March 2014

Zupa soczewicowa z pastą chipotle...


Pyszna... Ostrawa, wiec nie dla wszystkich... Ale za to w sam raz na rozgrzewke, na te paskudne dni, kiedy to wlasciwie nie wiadomo: zima to jeszcze, czy juz wiosna?...
Przepis pochodzi ze starego numeru magazynu 'Olive', z marca 2011 roku - 'Tex mex lentil and chipotle soup'.

Skladniki:
(na 2-3 porcje)
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 marchewka, oczyszczona i drobniutko posiekana
  • 1 galazka selera naciowego, drobno posiekana
  • 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane - ja pominelam, byloby za ostro
  • oliwa
  • 2 lyzeczki pasty chipotle
  • 1/2 lyzeczki mielonego kuminu
  • 75g czerwonej soczewicy
  • 400g puszka siekanych pomidorow
do podania, opcjonalnie kazde z osobna, albo wszystko razem:
  • kwasna smietana - polecam, bo pysznie sie komponuje
  • sos Tabasco
  • chrupki tortilla/nachos
Na odrobinie oliwy usmaz do miekkosci cebule, selera, zielone chilli i marchewke. Dodaj kumin i paste chipotle i smaz przez minute. Wlej pomidory, 400ml wody i wsyp soczewice, zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj 30min, lub do miekkosci soczewicy. Dopraw do smaku. Zmiksuj na gladko blenderem. Podawaj w kubeczkach/miseczkach, z kleksem kwasnej smietany, pokropione Tabasco i z garstka chrupek.

No comments:

Post a Comment