Friday, 28 March 2014

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków, pod beszamelem...

Bardzo lubimy i makaron, i kalafiora i mieszanke tych dwoch, zapiekanych z bialym sosem serowym. Generalnie na pytanie 'Co chcecie na obiad?' zwykle uzyskuje dwie odpowiedzi: 'Chicken and chips!', albo 'Macaroni cheese!'. Alternatywnie, albo rownolegle... 
Przegladajac blogi znalazlam nieco inna wersje - klik-klik, bardziej syta, bo z ziemniakami. Akurat zaplataly mi sie w szafce ziemniaki, zakupione do czegos innego i zuzyte tylko czesciowo, a i specjalnego planu na obiad nie mialam... Do dziela!

Składniki:
(na 3-4porcje)
  • 1 kalafior, podzielony na mniejsze części
  • 4-5 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w połówki
  • 1 niewielka cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 400ml mleka
  • 3 plaskie łyżki mąki
  • 3 plaskie łyżki masła
  • ok. 150g sera żółtego, startego (u mnie: cheddar) - 100g do sosu, reszta do posypania po wierzchu
  • przyprawy: sól morska, pieprz, papryka wędzona
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Kalafior i ziemniaki podgotuj przez kilka minut na parze - do zasu, az ziemniaki beda praktycznie ugotowane, a kalafior jeszcze lekko twardawy.
  2. Na maśle zeszklij cebule, dodaj ząbek czosnku, a następnie mąkę. Chwilę smaż, po czym dodaj mleko. Gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną. Dodaj starty ser.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełoż do niego kalafior z ziemniakami. Polej sosem i posyp resztą sera. Na wierzchu ułoż połówki pomidorków. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

No comments:

Post a Comment