Monday, 31 March 2014

Miniaturowe serniczki cytrynowe...

Nie przepadam za sernikami... Generalnie. A w szczegolnosci za takimi typowo polskimi, z 8kg cukru, 50 jajek i 30kg sera. Trzykrotnie mielonego! :) 
Ale tak bardzo czasami, niewielki kawalek jakiegos lekkiego serniczka, na deser po dobrym obiedzie, albo do wieczornego filmu i kubelka herbaty, nie jest wcale taki zly! Malutki problem polega tylko na tym, ze jeden kawalek jednym kawalkiem, a potem dojadam sama cale niemal ciasto, przez kolejne dni... 
I tak przyszly mi z pomoca serniczki-miniaturki. Pieczone, albo i nie, w muffinkowych papilotkach, od razu poporcjowane, super proste do wykonania... Cos jeszcze? A, przydatne do eksperymentowania z roznymi smakami, bo mozna zrobic tylko kilka porcji i sprawdzic, czy wybrana kombinacja nam odpowiada. Same zalety! 
W moim przypadku okazalo sie rowniez, ze takie malutkie wersje lubia tez i... dzieci! Wyglada na to, ze odstraszala ich nie tresc, a raczej forma. Czyli, w przypadku zwyklego ciasta, spore, pokrojone kawalki. A sympatyczne, malutkie porcyjki znalazly pelne uznanie! :)
Generalnie wzorowalam sie na przepisie znalezionym na blogu Aleksandry

Skladniki:
(na 12 sztuk)
spody
  • 100g herbatnikow digestive
  • 1 lyzka drobnego cukru
  • 50g masla, stopionego i przestudzonego
  • garstka orzechow (sa malo wyczuwalne prawde mowiac, dlatego lepiej raczej dorzucic nieco wiecej herbatnikow)
masa serowa
  • 450g serka kremowego, typu Philadelphia
  • 100g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 lyzka mąki
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • odrobina soku z cytryny, do smaku - u mnie okolo 1/2 lyzeczki
dodatkowo
  • blaszka na 12 muffinek, wylozona papierowymi papilotkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 160stC.
  2. Herbatniki i orzechy pokrusz w blenderze; dodaj cukier i masło; wymieszaj. Rozkładaj do papilotek, lekko ugniatając.
  3. Ser z cukrem, skorka z cytryny i jajkami zmiksuj na gładką, puszysta i kremowa mase masę; wsyp mąke i ewentualnie odrobine soku z cytryny, i jeszcze raz szybko zmiksuj. Rozlewaj rownomiernie na spody ciasteczkowe.
  4. Piecz około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia w foremce, a nastepnie przekladaj do szczelnych pojemnikow i przechowuj w lodowce.

No comments:

Post a Comment