Tuesday, 4 March 2014

Chlebek bananowy - bez dodatku cukru...

Mieciutki... Szybki do przygotowania... Znakomity, jako sposob na zuzycie zalegajacych bananow... No i ten brak dodatkowego cukru - baaardzo kuszacy... 
;)

Przepis (bardzo lekko zmieniony) ze strony BBC Good Food - 'Sugar-free banana cake'
Skladniki:
(na maly bochenek, mozna pokroic na okolo 8-10 plastrow) 
  • 125g razowej maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising wholemeal flour'; klik-klik)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 75g sultanek
  • 50g masla, stopionego
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 lyzka mleka
  • 3 bardzo dojrzale banany, rozgniecione widelcem
dodatkowo
  • foremka na 450g bochenek, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
  • do podania, do wboru: golden syrup, syrop z agawy, miód 
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wsyp do sporej miski make, proszek do pieczenia, cynamon, sultanki i dobrze wymieszaj. W osobnej misce, lub dzbanuszku, wymieszaj mokre skladniki: maslo, wanilie, jajko, mleko i rozgniecione banany. Wlej mieszanke mokrych skladnikow do mieszanki suchych i szybko wymieszaj, do uzyskania w miare gladkiego, mokrego ciasta.
  3. Przelej gotowe ciasto do przygotowanej foremki i piecz 30-40min (dobrze jest zaczac sprawdzac juz po 30min), lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, zostaw do przestudzenia na 10min, a nastepnie wyjmij na kratke i zostaw do ostudzenia.
  4. Podawaj pokropione miodem, syropem z agawy, lub golden syrup.

No comments:

Post a Comment