Saturday, 22 March 2014

Shortbread mocno waniliowy Nigelli Lawson...


Przepis Nigelli Lawson, generalnie z ksiazki 'Nigella Summer', ale znaleziony na jej stronie - klik-klik. Tam tez mozna zglaszac sie po oryginalna metode wykoania - z uzyciem malaksera.
"I know that biscuits sound like the sort of cooking someone else does, but you need never have baked anything ever in your life to be able to make these with untroubled ease. And I hate to say this - as someone with a once-serious Bahlsen habit - but they are so much better than anything out of a packet."
I ja sie z tym zgadzam! Wyszedl chyba najpyszniejszy shortbread, jaki jadlam, a na pewno najlepszy, jaki robilam! Kruchutki i rozplywajacy sie w ustach... Powinien byc raczej mocno bladawy, a moj jest bardziej zlotawy - ale to dlatego, ze posiedzial w piekarniku nieco dluzej, bo warstwa ciasta byla nieco grubsza, na mniejszej blaszce. 
Skladniki:
(blszka 30/21cm)
  • 100g cukru pudru
  • 200g maki
  • 100g skrobi kukurydzianej
  • 200g bardzo miekkiego, niesolonego masla
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • drobny cukier, do posypania po wierzchu, opcjonalnie; ja nie dalam
  1.  Rozgrzej piekarnik do 160stC.
  2. Do sporej miski wsyp cukier puder, make i skrobie i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj maslo i ziarenka wanilii. Rozetrzyj maslo z suchymi skladnikami - ja najpierw hakami miksera, takimi do wyrabiania ciasta, a nastepnie rekoma. Uformuj kule i przeloz na przygotowana blaszke (pergamin do pieczenia bardzo pomocny) - u Nigelli bodaj okolice 30/30cm, u mnie - mniejsza - 21/30cm. Nastepnie docisnij ciasto palcami, lub wypukla strona lyzki, by powstala ronomierna warstwa. 
  3. Ponacinaj ciasto ostrym nozem - na niewielkie paluszki; u mnie: dwa naciecia wzdluz i 10 na szerokosc - razem 30 niewielkich paluszkow. Wstaw do piekarnika i piecz okolice 20-25min; u mnie - raczej 30-35min, ale warstwa ciasta byla grubsza, z racji mniejszej blaszki. Gotowe ciastka powinny byc wciaz bladawe, a tylko lekko zezlocone na brzegach.  
  4. Zostaw do ostudzenia na blaszce, przez 10min, a nastepnie wyjmij na kratke. Posyp ewentualnie drobnym cukrem, zostaw do calkowitego ostudzenia, a potem przechowuj w szczelnym pojemniku.

No comments:

Post a Comment