Wednesday, 1 May 2019

Ciasteczka wycinane (Nigella Lawson)...




Przydały się idealnie, jako 'zajmowacz dziecinny', bo idealnie przetrwały mrożenie i zapewniły dziewczynkom zabawę w dekorowanie na dwa kawałki popołudnia, z kolekcji osiemnastu zapewnionych przez szkolna przerwę wielkanocna. Polecałabym tylko nie mieszać lukru cutrynowego z dekoracjami czekoladowymi, bo taka kombinacja zapewnia raczej niezapomniane wrażenia smakowe...

Przepis z ksiażki 'Feast' Nigelli Lawson

Składniki:
(na, zależnie od wielkości foremek, około 30 sztuk)

90g miękkiego masła
100g drobnego cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki drobnej soli

na lukier
150 cukru pudru, przesianego
barwnik do jedzenia

Utrzyj masło z cukrem na puszysta, biała masę. Wmiksuj jajko i wanilię. W osobnej misce wymieszaj makę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj suche składniki do masy maślanej i delikatnie, ale szybko i pewnie wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje się zbyt klejace wsyp odrobinę maki (u mnie potrzeba było dodatkowo około 1 łyżki), ale nie za dużo, bo będzie twarde. Uformuj kulę, dociśnij, aby powstał dysk, owiń folia kuchenna i zostaw na godzinę w lodówce. 

Rozgrzej piekarnik do 180stC. 
Posyp blat kuchenny odrobina maki i rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 1/2cm. Wycinaj ulubione kształty i układaj, w niewielkich odstępach, na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, lub silikonowymi matami. 

Piecz okolice 8-12 minut - zależnie od wielkości wykrojonych ciasteczek, ewentualnie zamieniajac blaszki pomiędzy półkami piekarnika w połowie pieczenia. Gotowe powinny być delikatnie złotawe na brzegach i miękkawe w środku - stwardnieja po ostudzeniu. Po upieczeniu wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.

Lukier:
Do sporej miski wlej 2 łyżki bardzo goracej wody, wsyp przesiany cukier puder i wymieszaj na pastę, dodajace ewentualnie odrobinkę więcej wody. Dodaj wybrany barwnik - trzeba uważać, bo te w płynie dodatkowo rozrzedza gotowy lukier. 

  


1 comment: