Tuesday, 14 May 2019

Owsiane batoniki czekoladowo-kajmakowe, z bakaliami...


Przepis z bloga Grażynki.

Składniki:
(blaszka 20/20cm)

200g czekolady, mlecznej lub gorzkiej w dowolnych proporcjach
4 łyżki smietanki 36%
100g kajmaku
150g mieszanych orzechow, bakalii i pestek
3 łyżki kaszki kukurydzianej
2 szklanki platków owsianych

Czekoladę, wraz ze śmietanka, rozpuść w kąpieli wodnej, lub mikrofalówce
Dorzuć kilka łyżek płatków owsianych, a następnie, do ciepłej masy, dołóż kajmak i dokładnie wymieszaj. 
Wsyp kaszkę kukurydzianą, resztę płatków i bakalie, tak, by masa była gęsta i dała się kroić. 
Rozłóż masę równomiernie w wybranym naczyniu (najlepiej wyłożonym papierem do pieczenia), ostudź do temperaty pokojowej, pokrój na batoniki, a następnie wstaw do lodówki.





5 comments: