Przepis z bloga Mr.Breakfast.
Składniki:
(na około 10-12 sztuk, zależnie od wielkości patelni)
2 szklanki mleka
1 szklanka maki
2 białka jajek
1 jajko
1 łyżka miodu (najlepiej mocno smakujacego, jak rzepakowy)
1 łyżka oleju
szczypta soli
Wymieszaj wszystkie składniki w sporej misce, albo w blenderze lub malakserze. Odstaw na 30-40 minut.
Rozgrzej odrobinę oleju na nieprzywierajacej patelni. Wlewaj porcje ciasta (około 3-4 łyżek) i smaż z obu stron na złotawy kolor - trzeba uważać, bo ciasto jest dość delikatne i najlepiej jest zaczekać, aż brzegi będa mocno brazowe przed przewróceniem na druga stronę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami - dżem, golden syrup, owoce, bita śmietana.
takie nalesniki to coś w sam raz dla mojej córki bo ona kocha miód ;)))
ReplyDelete