Ciasto okazało się prawdziwym hitem. Jest smaczne, bardzo dobrze się przechowuje, a przede wszystkim nie wymaga wiele zachodu i specjalistycznych składników. Następnym razem użyję większej blaszki, bo wolałabym cieńsze ciasto. I prawdopodobnie podwoję składniki na masę, bo ta jest pyszna i im więcej, tym lepiej... Wyglada na to, że ciasto z nami zostanie, a przyda się na pewno w sezonie szkolnych festiwali.
Przepis z bloga Mieszam w garnku.
Składniki:
(spokojnie blaszka 20/30cm)
- 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki)
- 300 g mąki
- 250 g cukru
- 150 g oleju słonecznikowego
- po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 50 g orzechów włoskich
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Najpierw suche, a następnie mokre (jajka, olej) - wystarczy łyżka, nie potrzeba nawet wyjmować miksera.
- Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piecz około 35-40 minut Wyjmij z foremki i zostaw na kratce do ostudzenia.
Krem
W średniej misce utrzyj łyżką 250g serka kremowego z 4 bardzo czubatymi łyżkami cukru pudru i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Następnie wlej 150ml schłodzonej śmietanki 36% i ubij mikserem na puszystą i dość sztywną masę. Rozsmaruj na ostudzonym cieście.
ooo tak takie ciasto to jest to
ReplyDeletewygląda przepysznie ;)
ReplyDeleteMyślę, że tak ekspresowo to dobre byłoby nawet bez kremu... Muszę koniecznie spróbować tego ciasta!
ReplyDeleteCiasto jest przepyszne!!! Banalnie proste w zrobieniu. Zjadłam razem z młodym psem, ale on zjadał szybciej niż ja... Musimy coś zostawić dla dzieci... Zrobiłam bez kremu. Cisto jest bardzo smaczne surowe i upieczone jeszcze ciepłe, ciekawe czy zdąży ostygnąć czy najpierw "zniknie". Super pomyślałaś o tych orzechach, bo one mają tłuszcz, który pomoże wchłonąć beta-karoten z marchewki. A ukroję sobie trzeci pasek, dobrze, że ten krótszy...
ReplyDelete:) Prawda, jakie proste? Przydaje się na jakieś nieprzewidziane okazje...
Delete