Thursday, 30 May 2019

Budyń karobowy...


Przepis ze strony Moje gotowanie.

Składniki:
(na 2-3 porcje)

500ml mleka
po łyżce masła i miodu
2 żółtka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki karobu

łyżeczka cynamonu

  1. W rondelku powoli zagotuj 3/4 mleka (1 1/2 szklanki) z masłem i miodem. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i karobem. Wlej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając trzepaczką albo rózgą, aż budyń stanie się gładki, błyszczący i ładnie zgęstnieje. Mieszaj tak jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia.
  2. Przelej do pucharków. Przed podaniem możesz posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, albo bitą śmietaną.


1 comment: