Przepis ze strony Moje gotowanie.
Składniki:
(na 2-3 porcje)
500ml mleka
po łyżce masła i miodu
2 żółtka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
4 łyżki karobu
łyżeczka cynamonu
- W rondelku powoli zagotuj 3/4 mleka (1 1/2 szklanki) z masłem i miodem. Resztę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i karobem. Wlej do gotującego się mleka i gotuj, cały czas mieszając trzepaczką albo rózgą, aż budyń stanie się gładki, błyszczący i ładnie zgęstnieje. Mieszaj tak jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia.
- Przelej do pucharków. Przed podaniem możesz posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami, udekorować plasterkami bananów, wiśniami w syropie, albo bitą śmietaną.
ale budyń pyszny mniammmm
ReplyDelete