Friday, 5 October 2018

Kurczak w klasycznej, włoskiej marynacie (z octem balsamicznym i czosnkiem)...


Przepis Today Food.
Składniki:
(na zamarinowanie 2 pojedynczych piersi z kurczaka, czyli okolice 500g mięsa)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 duży zabek czosnku, posiekany 
  • 1 łyżka posiekanej drobno świeżej pietruszki, lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 łyżka posiekanej drobno świeżej bazylii, lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w sporej misce. Wrzuć kurczaka - można całego, lub pokrojonego na kawałki; ja miałam akurat opakowanie kurczaczych 'filecików' do zużycia.
Przechowuj w lodówce, jeśli planujesz zużyć do 24 godzin. Można zamrażać - całość wystarczy wrzucić do plastikowej torby, a przed użyciem (na 24 godziny) rozmrozić w lodówce.
Zamarynowane mięso można grillować, smażyć na patelni, lub upiec w piekarniku (180stC), a czas będzie zależał od tego, jak potniemy mięso przed przygotowaniem.




1 comment:

  1. taką kanapkę to bym sobie z chęcią zjadła

    ReplyDelete