Wednesday, 24 October 2018

Ciasto czekoladowe szybko zamieszane, bez jajek i mleka, w pół godziny gotowe...


Przepis ze strony MniamMniam.pl

Składniki:

(blaszka 23/23cm)

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki białego octu winnego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z wanilią)


  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj formę 23x23 cm - wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miski wrzuć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj i zrób zagłębienie (używaj drewnianej albo silikonowej łyżki).
  3. Do dołka w suchych składnikach wlej wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszaj szybko, tylko do połączenia składników.
  4. Ciasto przelej do foremki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
  5. Wystudź w formie na kratce do studzenia ciast.
  6. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem albo z lodami lub bitą śmietaną.




2 comments: