Przepis ze strony MniamMniam.pl
Składniki:
(blaszka 23/23cm)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wody
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki białego octu winnego (może być jabłkowy)
1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z wanilią)
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj formę 23x23 cm - wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wrzuć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj i zrób zagłębienie (używaj drewnianej albo silikonowej łyżki).
- Do dołka w suchych składnikach wlej wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszaj szybko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przelej do foremki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.
- Wystudź w formie na kratce do studzenia ciast.
- Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem albo z lodami lub bitą śmietaną.
ale fajne ciacho
ReplyDeletepyszności! :) Zapraszam do mnie: )
ReplyDelete