Saturday, 13 May 2017

Muffiny podwójnie kokosowe...


Muffiny wszelakie, to zdecydowanie mój najukochańszy wypiek. Szybkie, uniwersalne, funkcjonalne. Z najbardziej podstawowych składników, albo z najbardziej wyszukanych, co tam pod ręka i co akurat przyda się zużyć. Same zalety. 
Te dzisiejsze zawieraja kokosy aż dwa: olej i wiórki. A, jak podpowiada autorka, można zastapić jogurt mlekiem kokosowym i przerobić je kokosowe 'potrójnie'. Nawet. Albo pomajstrować jeszcze bardziej i otrzymać wersję 'mango-kokos' (z dodatkiem mniej-więcej 1 szklanki kawałków mango), albo 'pina colada' (szklanka posiekanego ananasa). Albo zamienić jogurt na rozgniecionego banana i otrzymać wersję 'banan-kokos'. Czyli: "potential for adaptation is almost endless", oraz: "… Really, I’m just getting started."
Przepis z bloga Smitten Kitchen.
Składniki:
(na 9-10 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 1/2 szklanki (110g) oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki (95g) maki
  • 1/2 szklanki (60g) maki razowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (230g) jogurtu typu greckiego, pełnotłustego; najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki (65g) cukru granulowanego
  • 1 jajko, najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka (5ml) ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych + dodatkowo do posypania po wierzchu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 9-10 papilotami.
  2. W małym garnuszku roztop olej kokosowy - bardzo delikatnie! Nie może być goracy!
  3. W średniej misce wymieszaj obie maki, proszek do pieczenia i sól. Wmieszaj 1/2 szklanki kokosu. W osobnej misce roztrzep widelcem jajako, cukier, olej kokosowy, jogurt i ekstrakt waniliowy. Wlej do mieszanki suchych składników i delikatnie, szybko zamieszaj - tylko do połaczenia składników. (Moje ciasto wydawało się za gęste - dodałam jeszcze niwielki chlust mleka. Podejrzewam, że po prostu dodany do zimnawego jogurtu i jajka olej kokosowy zmienił konsystencję i dlatego było trudno mieszać ciasto. Ale bałam się zaryzykować i użyć aż tak gęstego. Dodatek mleka sprawdził się znakomicie).
  4. Rozdziel ciasto pomiędzy papilotki i posyp każde odrobina pozostałego kokosu. Piecz 15-10 minut (trzeba sprawdzać!), lub do czasu, aż będa złotawe, sprężyste w dotyku, a wetknięty patyczek suchy po wyjęciu. Zostaw do ostudzenia na kratce.

No comments:

Post a Comment