Friday, 19 May 2017

Ditali z łososiem, papryką, cukinią i suszonymi pomidorami...


Ditali to charakterystyczny makaron (krótkie, niewielkie rureczki), który nadaje się idealnie, jako dodatek do zup. Albo dodatek do dzieci... ;) Wystarczy dorzucić 2-3 rodzaje warzyw, może trochę jakiejś ryby (tuńczyk, łosoś), dobrej oliwy, czy startego Parmezanu i obiad gotowy. I to w mniej-więcej 15 minut! A wszystko w wersji łatwej do pojadania małymi łapkami uzbrojonymi w łyżkę. 
A ja zawsze poszukuję i bardzo doceniam każda propozycję dania na szybko. Bo tak: szkoła zaczyna się o 8.55, a przedszkole o 9.00. To drugie kończy się o 12.00, a ta pierwsza o 3.30. Pomiędzy zawsze trafi się jakieś zajęcie: a to wizyta u lekarza, czy pielęgniarki, a to szczepienie (te akurat mamy już z głowy, aż do za rok), a to zabawna grupa dla maluchów... A w międzyczasie norma normalna, czyli sprzatanie, gotowanie i pranie... Podsumowujac: jeśli trafia się obiad, który trzeba przygotowywać przez 3 godziny, i w 4 etapach, to ja odpadam. W przedbiegach. Wysiadam. Wymiękam. Nawet nie walczę. I dlatego mam cała szafkę najróżniejszych makaronów zawsze gotowych do akcji. I lodówkę z kolekcją serów, oraz zamrażarkę pełną sosów...
:)
Składniki:
(na jakieś 3 porcje, lub 1 dorosła osoba i 3 dzieci)
  • około 300g fileta z łososia (zwykle 2 sztuki)
  • oliwa
  • sok z cytryny 
  • 250g makaronu ditali
  • 2 niewielkie, żółte papryki, oczyszczone i posiekane na niewielkie kawałki
  • 1 niewielka cukinia, posiekana na niewielkie kawałki
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów
  • sól i pieprz, do smaku
  • 3 czubate łyżki drobniutko startego Parmezanu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Łososia ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczajaco dużym, by można było spokojnie zawinąć brzegi, tworząc niewielki 'namiot' nad rybą. Pokrop oliwą i sokiem z cytryny i piecz przez około 20 minut, lub do czasu, aż ryba będzie gotowa. Można użyć od razu, lub zostawić w temperaturze pokojowej na czas przygotowania makaronu.
  2. Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, według opisu na opakowaniu. Odcedź dokładnie, zachowujac około 1/2 szklanki wody z gotowania. 
  3. W międzyczasie rozgrzej oliwę na sporej patelni. Wrzuć paprykę i smaż przez 2-3 minuty, dodaj cukinię i smaż kolejne 2-3 minuty. Warzywa powinny być ugotowane, ale nie całkowicie rozmiękłe. Wmieszaj pomidory i olej. 
  4. Wsyp makaron do warzyw, razem z Parmezanem, i delikatnie wymieszaj. Jeśli całość wydaje się za sucha wlej odrobinę wody z makaronu, lub dodatkowa oliwę. Rozdziel pomiędzy talerze i ułóż na wierzchu rozdrobnionego łososia. Podawaj od razu, najlepiej z kwałkiem dobrego pieczywa czosnkowego.  

No comments:

Post a Comment