Monday, 29 May 2017

Ciasto jogurtowe z morelami...


Przepis ze strony Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(u mnie blaszka kwadratowa 20cm, ale nieco większa byłaby lepsza - okolice 20/25cm, lub tortownica 23cm)
  • 250g mąki
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g dobrego, gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru
  • 5-6 średnich moreli
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Cukier i masło utrzyj mikserem. Dodawaj po jajku i miksuj na jednolitą masę. 
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy maślanej po dwie łyżki na przemian z jogurtem. Składniki delikatnie mieszaj widelcem. 
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Morele (umyte, pozbawione pestek i podzielone na ćwiartki) układaj na cieście. Piecz ciasto 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 170ºC i pieczemy jeszcze około 40-50 minut. 

No comments:

Post a Comment