Thursday, 4 May 2017

Kokosowe curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami...



Przepis, lekko zmieniony, z niezawodnego BBC Good Food.
Składniki:
(na jakieś 4 średnie, dorosłe porcje; z dodatkiem ryżu i chlebka naan wystarczyło u nas dla wszystkich na obiad)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 niewielkie cebule, oczyszczone i pokrojone w półplasterki
  • 2 łyżki łagodnej pasty curry (u mnie ulubiona korma)
  • 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa
  • 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 250ml bulionu warzywnego (z kostki jak najbardziej)
  • 400ml puszka mleka kokosowego
  • 175g mrożonego groszku
  1. Rozgrzej olej w sporym garnku. Wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty, aż zacznie mięknać. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i smaż kolejna miutę. 
  2. Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i smaż, aż mięso przestanie być całkiem surowe na brzegach - okolice 5 min. Następnie wrzuć ziemniaki i soczewicę, wlej mleko kokosowe i bulion. Dopraw do smaku solą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem, przez 20 minut.
  3. Wsyp groszek, zagotuj całość i gotuj na małym ogniu i bez przykrycia kolejnych 10 minut, aż warzywa i soczewica będa miękkie, a sos ładnie zgęstnieje. Podawaj z chlebkami naan i ugotowanym na sypko ryżem basmati.  

No comments:

Post a Comment