Wednesday, 8 February 2017

Makaron z papryką i kurczakiem...

Bo to jest tak: albo się zorganizuję, albo nie będziemy jedli... Już i tak polegam często i gęsto na puszkach i mrożonkach. Albo raczej częściej i gęściej, niż normalnie. Dlatego kiedy tylko mogę gotuję podwójne, lub potrójne porcje... wszystkiego. Zamrożone sosy, kawałki kurczakapulpety, czy muffiny i scones, ratuja mnie przy okazji późniejszego powrotu do domu, albo kompletnego braku energii po dniu spędzonym z kapryśnym niemowlakiem. Proszę bardzo: niedawne 'Popołudnie z filmem' w szkole. Najpierw musiałam zameldować się wcześniej, żeby wszystko przygotować, potem spędziłam 2 godziny dogladajac towarzystwa, sztuk 90, czując się jak pies niejako pasterski, czyli zabiegajac drogę zbłąkanym owieczkom, a potem zostało sprzątanie. W domu byliśmy w okolicy 18.00... Na obiad dostał się nam sos z klopsikami i kasza kus-kus... A dzięki zamrażarce wszystko gotowe w 20 minut...  


Składniki:
(spokojnie na 3 dzieci i 1 dorosła osobę + pozostały kurczak, który znakomicie znosi mrożenie)
kurczak
  • 3 duże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz, do smaku 
  • dodatkowo: rękawy do pieczenia w piekarniku, prawdopodobnie dwa
makaron
  • 300g makaronu farfalle
  • 2 duże, czerwone papryki
  • 1 paprykowa pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy + około 1 łyżki oliwy do pokropienia gotowego dania
  • 2-3 łyżki drobniutko startego Parmezanu, lub więcej, do smaku
  1. Najpierw kurczak: oczyść mięso z błonek i chrzastek, włóż do miski, wlej olej i wsyp paprykę; dokładnie wymieszaj, przykryj kawałkiem folii kuchennej i wstaw do lodówki na cała noc. Następnie rozgrzej piekarnik do 200stC, włóż mięso do rękawa do pieczenia (zgodnie z instrukcja na opakowaniu) i piecz przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestudzenia. Rozetnij plastik i zostaw mięso do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kratce. Zimne pokrój na plastry i przechowuj w lodówce (pyszny na kanapkach!) albo zamrażaj w szczelnych pojemnikach.
  2. Makaron: zagotuj garnek mocno osolonej wody i ugotuj makaron al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle około 8-10 minut).
  3. W międzyczasie oczyść i pokrój paprykę w sporą kostkę. Rozgrzej olej na dużej, nieprzywierajacej patelni i smaż paprykę przez 4-5 minut - powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Dodaj pokrojonego na kawałki paprykowego kurczaka i poczekaj, aż będzie gorący.
  4. Dokładnie odcedź ugotowany makaron i wrzuć do patelni z papryką i kurczakiem. Wymieszaj. Pokrop łyżką oliwy i posyp startym Parmezanem. Delikatnie wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty. Podawaj od razu, z dodatkowym Parmezanem na wierzchu i kawałkiem pieczywa czosnkowego w okolicy.

No comments:

Post a Comment