Thursday, 26 February 2015

Zosinka ma 2 latka! I baaardzo szybki torcik brownie...


Tak, tak... We wtorek, 24 lutego 2015 roku, Zosinka-Sofinka skonczyla 2 latka! A nie tak dawno pieklam torta na 2 urodziny Samiry...
A dluga kolejke swietowania urodzin zakonczylam skromnie: ciastem brownie przykrytym chmurka kremu ze smietanki i mascarpone (przepis, lekko zmieniony, od Oli). Na szybko (i smacznie), bo czego, jak czego, ale czasu na pewno mi ostatnio nie zbywalo - caly wtorek spedzilam na wycieczce klasowej, zaganiajac, jak pies pasterski, klase Khodora w drodze do i z koncertu...
:)




I ciasto:
na brownies
(blaszka kwadratowa 23cm byla idealna)
  • 150g mlecznej czekolady
  • 200g masła
  • 6 jaj
  • 250g cukru
  • 100g mąki
Czekoladę z masłem wrzuć do miseczki. Miseczkę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miseczki nie dotykało do wody. Rozpuść w ten sposób czekoladę z masłem. Jajka zmiksuj z cukrem i mąką. Dodaj przestygniętą masę czekoladową. Szeroką formę (duża forma do ciast) wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.

na wierzch 
  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku (2 czubate lyzki)
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Zmiksuj serek ze smietana, cukrem i wanilia, az do uzyskania gestej, latwej do smarowania masy. Posmaruj ostudzony blat rownomierna warstwa masy smietanowej. Gotowe.   

No comments:

Post a Comment