Wednesday, 11 February 2015

Czekoladowy mus Nigelli...


" White chocolate may be considered an infra-dig ingredient, but for the self-styled tastemakers of the world, condensed milk is really beyond the pale. So how you can blame me for wanting me to slip it into any recipe whenever possible? Not that I'm doing this simply to be kitsch: it is a strangely useful ingredient... And, before you start wondering, there are many Italian recipes using latte condensato, but you tend to come across them in passed-down family recipe notebooks rather then in glamorous magazines or elegant books."
'Nigellissima' Nigella Lawson
Skladniki:
(na 6 porcji; przepis leciutko zmieniony)
  • 150g ciemnej czekolady (minimum 70% kakao), posiekanej
  • 175g mleka skondensowanego, slodzonego
  • 300ml smietanki do ubijania
  • szczypta soli
  • 2 x 15ml lyzki likieru pomaranczowego (AperolTriple SecCointreauGrand Marnier) - ja pominelam, co smakowo bylo prawdopodobnie bledem, ale wiedzialam, ze dzieci beda podjadaly...
  • 2 x 15ml lyzki soku pomaranczowego
dodatkowo
  • 6 ladnych szklanek o pojemnosci okolo 150ml
  1. Stop czekolade w mikrofali, lub w szklanej miseczce nad garnkiem z gotujaca sie woda (dno nie moze dotykac powierzchni wody). Zostaw do przestudzenia.
  2. W misce ubij smietanke z mlekiem skondensowanym i szczypta soli, do czasu, az lekko zgestnieje. 
  3. Wmieszaj 1/3 ubitej smietanki do czekolady - tak brutalnie i szybko, jak chcesz. Nastepnie, powoli i delikatnie, w 2-3 porcjach, wmieszaj czekolade do pozostalej smietanki. Wmieszaj delikatnie likier i sok pomaranczowy.
  4. Napelnij 6 szklanek musem i wstaw do lodowki na, najlepiej, godzine.

No comments:

Post a Comment