Monday, 16 December 2013

Ciasto mocno zimowe - dyniowe z ananasem...

Przepis znalazlam juz dawno temu u Mirabelki. Podobne ciasto marchewkowe kocham z calego serca, a do dyni usilnie i rokrocznie probuje sie przekonac. Dlatego od razu zdecydowalam, ze nowe dla mnie polaczenie z ananasem i kakao powinno trafic do kategorii 'do wyprobowania'. Wyszlo bardzo mokre, niezbyt slodkie ciasto, ktore spokojnie i bez uszczerbku na smaku i strukturze, wytrzymalo 2 dni. A i to tylko dlatego, ze, lojalnie ostrzegam, wychodzi naprawde spore - wysoko wyrosniete na tortownicy 24cm. A ja troche sie zagapilam i zrobilam z calej porcji. Dlatego polecam raczej zmniejszyc proporcje i piec np. w blaszce na 1kg bochenek, albo w foremce 20cm. Wtedy bedzie szybciej zjadliwe dla malych rodzin.
:) 

Skladniki:
(tortownica 24cm)
  • 350g dyni (waga po oczyszczeniu), 
  • 1 puszka ananasa, 
  • 120g orzechów włoskich,
  • 3 duże jajka, 
  • ½ szklanki oleju, 
  • 400g mąki, 
  • 200g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 2 czubate łyżki kakao, 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 płaska łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru 
  1. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski i odstawić. Ananasa odsączyć, zachowując ½ szklanki syropu. Pokroić w małą kostkę. Orzechy grubo posiekać. 
  2. W jednej misce wymieszać ze sobą jajka, olej i syrop ananasowy. W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Do miski z jajkami dodać odciśniętą dynię oraz pokrojonego ananasa. Następnie dodać suche składniki i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką. 
  3. Ciasto przełożyć do dużej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 60-70 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. 
  4. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem. 

No comments:

Post a Comment