Ciasto mocno zimowe - dyniowe z ananasem...
Przepis znalazlam juz dawno temu u Mirabelki. Podobne ciasto marchewkowe kocham z calego serca, a do dyni usilnie i rokrocznie probuje sie przekonac. Dlatego od razu zdecydowalam, ze nowe dla mnie polaczenie z ananasem i kakao powinno trafic do kategorii 'do wyprobowania'. Wyszlo bardzo mokre, niezbyt slodkie ciasto, ktore spokojnie i bez uszczerbku na smaku i strukturze, wytrzymalo 2 dni. A i to tylko dlatego, ze, lojalnie ostrzegam, wychodzi naprawde spore - wysoko wyrosniete na tortownicy 24cm. A ja troche sie zagapilam i zrobilam z calej porcji. Dlatego polecam raczej zmniejszyc proporcje i piec np. w blaszce na 1kg bochenek, albo w foremce 20cm. Wtedy bedzie szybciej zjadliwe dla malych rodzin.
:)
Skladniki:
(tortownica 24cm)
- 350g dyni (waga po oczyszczeniu),
- 1 puszka ananasa,
- 120g orzechów włoskich,
- 3 duże jajka,
- ½ szklanki oleju,
- 400g mąki,
- 200g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski i odstawić. Ananasa odsączyć, zachowując ½ szklanki syropu. Pokroić w małą kostkę. Orzechy grubo posiekać.
- W jednej misce wymieszać ze sobą jajka, olej i syrop ananasowy. W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Do miski z jajkami dodać odciśniętą dynię oraz pokrojonego ananasa. Następnie dodać suche składniki i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do dużej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 60-70 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
- Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment