Sunday, 29 December 2013

Tort orzechowo-miodowy...

Kiedy kompletnie nie mam pomyslu na jakis nowy tort, wiem gdzie zajrzec po inspiracje. Do Doroty oczywiscie! I jeszcze sie na jej przepisach nie zawiodlam. W 2010 roku pieklam dla Samiry makowy tort z biala czekolada, a dwa lata pozniej bezowy z suszonymi owocami i masa z Nutelli dla Khodora. 
Tak to juz bywa, ze kiedy w jakims krotkim okresie w roku nagromadzi sie sporo okazji, wena cukierniczo-piekarnicza ma sie z pyszna, daje sobie spokoj i wynosi sie, gdzie pieprz rosnie... A ja zostaje sama z kolejnymi urodzinami do zagospodarowania... 
Spodobal mi sie bardzo Tort Pszczelarza. Latwy do wykonania, bez wydziwianych skladnikow, bezalkoholowy... W wersji oryginalnej uformowany, jak niewielki ul i ozdobiony kolorowa masa. Ale w wersji oryginalnej byl przeznaczony dla dzieci... Ja kolorystycznych wymagan nie mialam, chcialam sobie tylko swieczki zdmuchnac, zeby tradycyjnie bylo, dlatego przepis jeszcze dodatkowo lekko uproscilam i byl gotowy w mgnieniu oka! Pomiedzy krojeniem warzyw do salatki, a smazeniem ryby... Tak, jak lubie: idealny efekt bez zbednego majsterkowania!
:)

Podaje wersje taka, jaka sama robilam. 

Składniki:
na biszkopt orzechowy
  • 8 jajek, białka i żółtka osobno
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. W naczyniu wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować (nie zmieniając końcówki miksera) do dokładnego połączenia. 
  4. Do ubitej piany dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
  5. Przygotować dwie formy do pieczenia o średnicy 23cm (z odpinaną obręczą). Wylozyc dna pergaminem do pieczenia. Ciasto rodzielić pomiędzy dwie formy, mniej więcej po połowie, wyrównać szpatułką.
  6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20-25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć z foremek po całkowitym wystudzeniu. Delikatnie zdjac pergamin.

miodowe nasączenie do biszkoptu
  • 4 łyżki miodu akacjowego (lub innego łagodnego miodu)
  • 4 łyżki wrzątku
  1. Składniki wymieszać w naczyniu, do połączenia. Jeśli miód będzie o stałej konsystencji - najpierw go podgrzać by był płynny. Dopełnić przegotowaną wodą by otrzymać pełną szklankę (250 ml) miodowego płynu.

krem miodowo - śmietankowy
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny*
  • 7 łyżek miodu akacjowego (lub innego łagodnego miodu) lub więcej do smaku**
  1. Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
  2. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić (koncówkami miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu - u mnie: okolice 8 minut. Dodać płynny miód, skórkę z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Skosztować krem - jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej miodu.
Mnie prawde mowiac bardziej smakowal krem przed dodaniem startej skorki, ale juz nie bylo odwrotu ;) 
** Miod akacjowy jest niesamowicie delikatny - dalam mniej wiecej 2 dodatkowe lyzki, zeby krem byl slodszy, a miod mocniej wyczuwalny.

skladanie tortu
Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować warstwą kremu. Ułożyć i naponczowac drugi blat.  Cały tort z wierzchu posmarować kremem i wyrównać mase.

No comments:

Post a Comment