Kiedy kompletnie nie mam pomyslu na jakis nowy tort, wiem gdzie zajrzec po inspiracje. Do Doroty oczywiscie! I jeszcze sie na jej przepisach nie zawiodlam. W 2010 roku pieklam dla Samiry makowy tort z biala czekolada, a dwa lata pozniej bezowy z suszonymi owocami i masa z Nutelli dla Khodora.
Tak to juz bywa, ze kiedy w jakims krotkim okresie w roku nagromadzi sie sporo okazji, wena cukierniczo-piekarnicza ma sie z pyszna, daje sobie spokoj i wynosi sie, gdzie pieprz rosnie... A ja zostaje sama z kolejnymi urodzinami do zagospodarowania...
Spodobal mi sie bardzo Tort Pszczelarza. Latwy do wykonania, bez wydziwianych skladnikow, bezalkoholowy... W wersji oryginalnej uformowany, jak niewielki ul i ozdobiony kolorowa masa. Ale w wersji oryginalnej byl przeznaczony dla dzieci... Ja kolorystycznych wymagan nie mialam, chcialam sobie tylko swieczki zdmuchnac, zeby tradycyjnie bylo, dlatego przepis jeszcze dodatkowo lekko uproscilam i byl gotowy w mgnieniu oka! Pomiedzy krojeniem warzyw do salatki, a smazeniem ryby... Tak, jak lubie: idealny efekt bez zbednego majsterkowania!
:)
Podaje wersje taka, jaka sama robilam.
Składniki:
na biszkopt orzechowy
miodowe nasączenie do biszkoptu
krem miodowo - śmietankowy
* Mnie prawde mowiac bardziej smakowal krem przed dodaniem startej skorki, ale juz nie bylo odwrotu ;)
** Miod akacjowy jest niesamowicie delikatny - dalam mniej wiecej 2 dodatkowe lyzki, zeby krem byl slodszy, a miod mocniej wyczuwalny.
skladanie tortu
Na paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować. Posmarować warstwą kremu. Ułożyć i naponczowac drugi blat. Cały tort z wierzchu posmarować kremem i wyrównać mase.
No comments:
Post a Comment