Czyli:
Zupa fasolowo - grzybowa
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 3 x 300g puszki fasolki cannellini * (waga po odcedzeniu - 175g), odcedzonej i oplukanej
- 300g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na plasterki
- 20g suszonych borowikow, namoczonych w goracej wodzie przez 30min, odcedzonych i posiekanych
- 60g masla
- 1 caly zabek czosnku, obrany
- sól i pieprz
- 500ml wywaru warzywnego + ewentualnie nieco wiecej, gdyby zupa okazala sie za gesta
- 40ml smietanki 36%
- 50g swiezo zmielonego Parmezanu, do posypania przed podaniem, opcjonalnie
* Carluccio nie bawi sie w drogi na skroty i uzywa suszonych fasolek: 150g cannellini namoczyc przez noc w zimnej wodzie, odcedzic i zalac swieza woda; zagotowac i zostawic na 10min, a nastepnie zmniejszyc ogien i gotowac do miekkosci tj. okolo 1.5-2 godziny; odcedzic.
- W sporym garnku rozgrzac maslo. Smazyc grzyby, razem z zabkiem czosnku, przez 10min. Wyjac i wyrzucic czosnek, a reszte doprawic do smaku.
- Wlac wywar i wrzucic fasolke. Gotowac okolo 15-20min. Doprawic, wlac smietanke i zmiksowac na gladki krem. Podawac posypane Parmezanem i z kawalkiem dobrego chleba.
No comments:
Post a Comment