Przepyszne, super proste i super szybkie danie! Na dodatek ze skladnikow latwych do przechowywania i dostepnych caly rok. Maksymalny efekt przy minimalnym wysilku.
Uzylam srednio-ostrej pasty 'balti' ('Patak'), wiec danie, przeznaczone takze i dla dzieci, nie bylo zbyt ostre. Ale to akurat zalezy kompletnie od osobistego smaku i preferencji.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 1 lyzka oleju
- 2 duze cebule, pokrojone na plasterki
- 1 lyzka pasty curry, do wyboru
- 200g ryzu basmati
- 350g rozyczek kalafiora (to jest 1 niewielki)
- 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej i wyplukanej
- 500ml wywaru warzywnego
- 50g tostowanych platkow migdalowych
- garstka posiekanej kolendry
- Rozgrzej olej z sporym garnku, o nieprzywierajacej powierzchni, i dodaj cebule. Smaz na srednim ogniu, przez okolo 5min, az zacznie robic sie zlotawa. Wmieszaj paste curry i smaz przez 1min. Dodaj ryz, kalafiora i ciecierzyce i dobrze wymieszaj, aby skladniki byly pokryte pasta.
- Wlej wywar i wymieszaj. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez okolo 15min, az kalafior i ryz beda miekkie, a caly plyn wchloniety. Wmieszaj migdaly i kolendre i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment