Przepis ze strony BBC Good Good.
Skladniki:
(na tortownice 20cm, tj. okolice 8-10 porcji)
- 175g miekkiego masla
- 175g drobnego cukru do wypiekow, 'zlotego'
- 3 jajka
- 200g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki mielonego cynamonu
- 4 lyzki mleka
- 4 czubate lyzki Nutelli
- 50g orzechow laskowych, posiekanych z grubsza
- Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyloz pergaminem do pieczenia dno 20cm tortownicy.
- Wloz maslo, cukier, jajka, make, proszek do pieczenia, cynamon i mleko do sporej miski. Ubijaj mikserem przez 1-2min, az do uzyskania lekkiej, gladkiej masy.
- Wyloz 3/4 ciasta do foremki, wyrownaj wierzch, a nastepnie wyloz Nutelle robiac 4 spore kleksy (ja zawsze robie wiecej mniejszych:)). Naloz pozostale ciasto i 'zamieszaj' kilkukrotnie patyczniem, by powstaly esy-floresy.
- Posyp orzechami i piecz okolo 60min - dobrze jest zaczac sprawdzac wczesniej. Zostaw przez 10min w blaszce, a nastepnie wyloz na kratke do calkowitego ostudzenia.
No comments:
Post a Comment