Przepis ze strony uktv.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 400g makaronu tagliatelle - u mnie: trofie
- 120g serka kremowego Philadelphia ze szczypiorkiem
- 125g wedzonego łososia
- sok z 1/4 cytryny, lub do smaku
- 100ml mleka
- okolo szklanki zamrozonego groszku - opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- Ugotuj makaron w duzej ilosci wrzacej wody, zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dorzucajac ewentualnie groszek na ostatnie 3-4min gotowania.
- Pokroj łososia na niewielkie kawalki, lub paski.
- Odcedz makaron i zostaw na durszlaku.
- Do wciaz goracego garnka włóz serek kremowy, mleko i sok z cytryny, wymieszaj, by skladniki sie stopily i polaczyly, a nastepnie dopraw do smaku.
- Dodaj makaron do sosu, wymieszaj. Wmieszaj delikatnie łososia.
- Podawaj posypane odrobina swiezo zmielonego pieprzu. Danie absolutnie nie nadaje sie do odgrzewania i musi byc jedzone gorace, zaraz po przygotowaniu. Zdecydowanie zyskuje na sporej ilosci soku z cytryny i pieprzu.
No comments:
Post a Comment