Saturday 16 February 2013

Makaron z sosem z kremowego serka i z wędzonym łososiem...


Przepis ze strony uktv
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 400g makaronu tagliatelle - u mnie: trofie
  • 120g serka kremowego Philadelphia ze szczypiorkiem
  • 125g wedzonego łososia
  • sok z 1/4 cytryny, lub do smaku
  • 100ml mleka
  • okolo szklanki zamrozonego groszku - opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj makaron w duzej ilosci wrzacej wody, zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dorzucajac ewentualnie groszek na ostatnie 3-4min gotowania.
  2. Pokroj łososia na niewielkie kawalki, lub paski.
  3. Odcedz makaron i zostaw na durszlaku.
  4. Do wciaz goracego garnka włóz serek kremowy, mleko i sok z cytryny, wymieszaj, by skladniki sie stopily i polaczyly, a nastepnie dopraw do smaku.
  5. Dodaj makaron do sosu, wymieszaj. Wmieszaj delikatnie łososia. 
  6. Podawaj posypane odrobina swiezo zmielonego pieprzu. Danie absolutnie nie nadaje sie do odgrzewania i musi byc jedzone gorace, zaraz po przygotowaniu. Zdecydowanie zyskuje na sporej ilosci soku z cytryny i pieprzu.

No comments:

Post a Comment