Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 8 porcji)
- 125g niesolonego masla
- 100g ciemnej czekolady, polamanej na kawalki
- 300g marmolady pomaranczowej
- 150g drobnego cukru do wypiekow
- szczypta soli
- 2 duze jajka, roztrzepane widelcem w miseczce
- 150g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
dodatkowo:
- tortownica 20cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
- Rozgrzej piekarnik do 180stC.
- Wrzuc maslo do sporego garnka i zostaw na niewielkim ogniu do stopienia. Wmieszaj czekolade, zostaw na kilka minut, zeby zaczela sie topic, a nastepnie zdejmij garnek z ognia i wymieszaj calosc drewniana lyzka - do uzyskania gladkiej masy.
- Dodaj marmolade, cukier, sól i jajka. Dobrze wymieszaj drewniana lyzka. Wmieszaj po odrobinie make, wylej do foremki i piecz okolo 50min, lub do suchego patyczka.
- Zostaw przez 10min w foremce, do przestudzenia, a nastepnie wyloz na kratke.
Przepyszne na cieplo, lub na zimno, a najlepiej z kleksem dobrego, greckiego jogurtu, polanego odrobina miodu, lub golden syrup.
Opcje: mozna uzyc np. dzemu malinowego, lub morelowego.
Przepis Nigelli Lawson.
No comments:
Post a Comment