Sunday 17 February 2013

Ciasto Nigelli Lawson - czekoladowe z marmoladą pomaranczową...



Skladniki:
(na tortownice 20cm, czyli okolice 8 porcji)
  • 125g niesolonego masla
  • 100g  ciemnej czekolady, polamanej na kawalki
  • 300g marmolady pomaranczowej
  • 150g drobnego cukru do wypiekow
  • szczypta soli
  • 2 duze jajka, roztrzepane widelcem w miseczce
  • 150g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
dodatkowo:
  • tortownica 20cm, wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wrzuc maslo do sporego garnka i zostaw na niewielkim ogniu do stopienia. Wmieszaj czekolade, zostaw na kilka minut, zeby zaczela sie topic, a nastepnie zdejmij garnek z ognia i wymieszaj calosc drewniana lyzka - do uzyskania gladkiej masy. 
  3. Dodaj marmolade, cukier, sól i jajka. Dobrze wymieszaj drewniana lyzka. Wmieszaj po odrobinie make, wylej do foremki i piecz okolo 50min, lub do suchego patyczka.
  4. Zostaw przez 10min w foremce, do przestudzenia, a nastepnie wyloz na kratke.

Przepyszne na cieplo, lub na zimno, a najlepiej z kleksem dobrego, greckiego jogurtu, polanego odrobina miodu, lub golden syrup.
Opcje: mozna uzyc np. dzemu malinowego, lub morelowego.

Przepis Nigelli Lawson.

No comments:

Post a Comment