Przepis pochodzi z bloga Gotowanie pod Grusza.
Razem ze mna jesiennie szarlotkowaly: Maggie, Emma, Chantel, Gin i Mirabelka. Serdecznie dziekuje za slodki wykop w strone nowych, sezonowych mozliwosci!
:):):):))))
Składniki:
ciasto
nadzienie
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. (U mnie - blaszka kwadratowa 23cm.)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodawać po 1 jajku, a na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
Jabłka obrać, wypestkować, pokroić w ósemki i poukładać na cieście. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru oraz marcepanem. Białko ubić, a następnie dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Dalej ubijać. Połączyć z masą marcepanową. Całość wylać na ciasto i posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
No comments:
Post a Comment