Monday 10 September 2012

Kurczak imbiowo-miodowy...


Skladniki:
szklanka = 250ml
  • 2 zabki czosnku
  • 5cm kawalek korzenia imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 2 lyzki wody
  • 1 lyzeczka oleju sezamowego - mnie zabraklo i dalam zwykly, roslinny
  • 12 pałeczek kurczaczych
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Zgniec czosnek w prasce. Obierz imbir i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. W plytkim, zaroodpornym naczyniu wymieszaj dokladnie drewniana lyzka czosnek, imbir, sos sojowy, miod, wode i olej.
  4. Wloz kurczaka do naczynia i obracajac kazdy kawalek pokryj warstwa sosu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz, bez przykrycia, przez okolo 40min, albo do czasu, az mieso bedzie upieczone.
Pyszne na cieplo, jak u nas, z pieczonymi ziemniaczkami i prosta salatka z pomidora, ogorka i oliwek, albo na zimno, na przyklad na piknik.

No comments:

Post a Comment