"Perhaps together with risotto with truffles, risotto with ceps is the bestknown of Italian rice dishes. Italians eat this only in season when the porcino (Boletus edulis or cep) is around, but the followin recipe I have devised will enable you to enjoy a mushroom risotto throughout the year. Should you manage to find some fresh porcini, however, I urge you to try them, the taste is sensational!"
Przepis Antonio Carluccio Simple cooking.
Skladniki:
(na 4 porcje)
Wlej wywar do garnka, zagotuj, zmniejsz ogien i zostaw bardzo goracy na kuchence.
Rozgrzej oliwe lub maslo w duzym garnku, na niewielkim ogniu, dodaj cebule i smaz do miekkosci - okolo 10min. Dodaj grzyby (oba rodzaje) i smaz kolejnych 5min, az do miekkosci.
Dodaj ryz i mieszaj 1-2min, a nastepnie dodaj 1-2 chochelki goracego wywaru. Mieszajac caly czas, zostaw garnek na malym ogniu i dolewaj po chochelce wywaru, kiedy poprzednia porcja zostanie wchlonieta. Po okolo 18-20min sprawdz, czy ryz jest juz al dente - powinien byc miekki, ale sam srodek ziarenka powiniem stawiac opór, a samo risotto powinno byc mocno wilgotne.
Zdejmij garnek z kuchenki, dodaj Parmezan i maslo i dobrze wymieszaj. Dopraw i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment