"This is the pizza as made in the Calabrian home of my own domestic goddess, Lisa Grillo. While we all struggle to produce that thin-crusted, charcoal-redolent pizzaiolo's pizza and fail, the Italians recognize that you need to go to the pizzeria for that and have instead devised a home-made alternative, doughier and with more topping, but very good in its own but different way.
I've marked the anchovies for the topping as optional, but in truth all of it is. The list that follows was how Lisa made it, but I suspect it was how Lisa made it because taht was what she had in her house. And as for the cheese, don't worry if you don't have parmesan or mozzarella: Italians are mad about Cheddar on pizza."
Przepis z How to be a domestic Goddess.
Skladniki:
(niby na 4 porcje, ale ja robilam z podwojnej ilosci skladnikow i bylo dokladnie i w sam raz na bardzo syty lunch dla rodziny 2+2...)
na ciasto
na wierzch
dodatkowo:
W duzej misce wymieszaj mąke, drożdże i sól, wmieszaj wode i oliwe, dodajac w miare potrzeby nieco wiecej wody, potrzebnej do uformowania ciasta. Kiedy mieszanka zaczyna przypominac ciasto, wyjmij calosc na lekko posypany maka blat i wyrabiaj przez 5min (mozna zrobic to samo mikserem ze specjalnymi koncowkami), lub az do czasu, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, ale pozostanie raczej lekko klejace. Wloz kule ciasta do naoliwionej miski, obracajac, by calosc byla pokryta odrobina oliwy. Przykryj miske folia kuchenna i zostaw w cieplym miejscu na 1 godzine, albo do czasu, kiedy ciasto podwoi swoja objectosc.
Rozgrzej piekarnik do 240stC.
Dobrze naoliwionymi rekoma odpowietrz ciasto, nastepnie wyrabiaj przez chwile i wyklej na blaszce nadajac prostokatny, lub owalny ksztalt. Pokryj warstwa siekanych pomidorow, doprawionych sola, pieprzem i oregano. Wstaw do piekarnika na okolo 20min, lub do czasu, az postukane ciasto zaczynie wydawac gluchy odglos.
Dodaj na wierzch wybrane skladniki i wstaw z powrotem do piekarnika, na kolejnych 5-10min, do czasu, az ser bedzie stopiony, a ciasto chrupiace.
No comments:
Post a Comment