Tuesday, 7 August 2012

Lody bananowo kawowe z serkiem mascarpone...


Przepis, bardzo minimalnie zmieniony, od Usagi.
Składniki:
(w sam raz na prostokatny, 2-litrowy pojemnik po kupnych lodach)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mocnej kawy
  • 2 banany
dodatkowo:
  • herbatniki do wylozenia pojemika
  • pojemnik po lodach, wylozony 2 warstwami folii kuchennej, tak by jej brzegi wystawaly poza brzeg pojemnika
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w dzieży miksera i wymieszać. Dodać cukier i wszystko ubić na dużych obrotach na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodać kawe i jeszcze chwilę ubijać.
Na końcu łyżką wmieszać banany pokrojone na niewielkie kawałki.
Dno pojemnika wylozyc warstwa herbatnikow. Na wierzch wylozyc mase mascarpone i przykryc kolejna warstwa herbatnikow. Wstawic do zamrazarki - najlepiej na noc.
Przed podaniem wyjac zamrozony blok, delikatnie pociagajac za wystajace brzegi folii, i pokroic na porcje.

*Usagi robila nieco inaczej (klik), ale ja leniwa jestem...

No comments:

Post a Comment