Tuesday 28 August 2012

Ciasteczka marcepanowe dinozaury...



Przepyszny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
(na 40 - 45 sztuk)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masy marcepanowej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto. 
Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto można również pozostawić w lodówce do 3 dni.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Foremką wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Gotowe ciasteczka powinny zarumienić się po brzegach. Wystudzić na kratce.
 

 

I gotowe!


Teraz pozostaje tylko degustacja:



No i oczywiscie sprzatanie...

No comments:

Post a Comment