Saturday, 4 August 2012

Cytrynowe placuszki z mascarpone...


Przepis znaleziony u Doroty.
Skladniki:
(na 18-20 placuszkow)
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  1. Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny zmiksować.
  2. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać lub zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek.
  3. Smażyć na oleju na złoty kolor, z obu stron, na średniej mocy palnika. Przewracać na drugą stronę, kiedy powierzchnia placków pokryje się pęcherzykami powietrza. Odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. 
  4. Podawać ciepłe z cukrem pudrem i sezonowymi owocami. U mnie: polane nadmiarowym syropem cukrowym z woda rozana (jak tutaj).


No comments:

Post a Comment