Przepis pochodzi od Ani z bloga Bajkorada.
Ja mam tylko jedna uwage. Ania robila ciasto w tortownicy 26cm, a wedlug przeliczarki foremek jest to dokladnie blaszka kwadratowa 23cm. Niestety ciasto, jak bylo pyszne, tak lekko za plackate :) Nastepnym razem postawie na tortownice 23cm, albo nawet na 20cm.
Składniki:
(tortownica 26 cm)
Daktyle i orzechy posiekać niezbyt drobno.
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, posiekane daktyle i orzechy oraz proszek do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, posiekane daktyle i orzechy oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną masę i pod koniec ubijania dodać żółtka.
Do miski z suchymi składnikami dodać olej i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną.
Wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).
Wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem).
No comments:
Post a Comment