Monday 18 June 2012

Sernikowe lody bananowe z masłem orzechowym...

Generalnie jest to przepis (BBC Good Food) na mrozony sernik i jesli ktos ma bardzo na takowy ochote, to moze sie zglaszac po oryginal. Ja bardzo minimalnie zmienilam proporcje i ulatwilam sobie zycie zamrazajac mase w pojemniku po kupnych lodach, tak, by w razie potrzeby mozna je bylo kroic na plastry.
Wyszly bardzo bogate i kremowe lody, o bardzo wyraznym i wyczuwalnym smaku masla orzechowego. Twardawe przy krojeniu, ale nie niemozliwe do podzielenia na porcje. Niestety tworzy sie w nich nieco krysztalkow lodowych, ale raczej nie zaburzaja one specjalnie ogolnej przyjemnosci z jedzenia :)

Skladniki:
(spokojnie na 1 litrowy pojemnik po lodach + zostaje mniej wiecej miseczka masy - ja zamrozilam w kolejnym, malutkim pojemniku)
  • 2 spore, bardzo dojrzale banany
  • 150ml smietanki 36%
  • 100g cukru pudru, lub do smaku
  • 400g serka kremowego - u mnie: Philadelphia
  • 1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g masla orzechowego z kawalkami orzechow
W miseczce rozgniec banany na w miare gladka mase. W kolejnej miseczce rozetrzyj maslo orzechowe, tak by bylo bardziej miekkie - ja dorzucilam jeszcze kilka lyzek juz ubitej smietanki, ktora zostala z poprzedniego dnia
W wiekszej misce ubij serek kremowy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. W osobnej misce ubij smietanke, do czasu, az zacznie trzymac ksztalt. Wymieszaj banany i maslo orzechowe z masa serowa, a nastepnie delikatnie wmieszaj ubita smietanke. Gotowa mase wyloz do pojemnika po lodach, wylozonego podwojna warstwa folii kuchennej. Zamrazaj co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez noc. Podawaj pokrojone na grube plastry.

No comments:

Post a Comment