Monday, 4 June 2012

Burgery z ciecierzycy i kolendry...


Przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 spore sztuki; znakomicie znosza mrozenie)
  • 400g puszka ciecierzycy, odcedzonej z zalewy
  • starta skorka z 1 cytryny + sok z 1/2 cytryny
  • 1 lyzeczka mielonego kuminu
  • garstka posiekanej, swiezej kolendry
  • 1 jajko
  • 100g chleba zmielonego do konsystencji bulki tartej
  • 1/2 sredniej cebuli, posiekanej drobniutko
  • 1 lyzka oliwy
do podania:
  • 4 niewielkie buleczki burgerowe
  • frytki
  • pokrojony w plastry pomidor i/lub ogorek
  • ostry sos chilli
  1. W robocie kuchennym (food processor) zmiksowac ciecierzyce, skorke i sok z cytryny, kmin, kolendre, jajko i odrobine soli i pieprzu do smaku. Wyjmuj mase do miski i wymieszaj z 80g chleba i posiekana cebulka. Uformuj 4 burgery, obtocz w pozostalym chlebie i zostaw w lodowce na przynajmniej 10min.
  2. Rozgrzej oliwe na patelni. Smaz burgery po 4min z kazdej strony, na srednim ogniu, by sie nie spalily. Podawaj na bulkach z ulubionymi dodatkami.

No comments:

Post a Comment