Friday 8 June 2012

Crumble truskawkowo - rabarbarowe, czyli kolejne wspólne kucharzenie...


Tym razem zebralo sie calkiem spore grono gotujacych :) Ale to dobrze: im wiecej, tym lepiej i przyjemniej! 
Na crumble byly chętne: KabkaWieraShinjuMopsikMalwinnkaMaggieEmmaAniaEwelina, oraz chętny :)  Paszczak
Moj przepis pochodzi ze strony BBC Good Food.

Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 500g rabarbaru, oczyszczonego i pokrojonego na niewielkie kawalki
  • 80g drobnego cukru
  • 250g truskawek, oczyszczonych i przekrojonych na pól
crumble
  • 85g maki
  • 50g drobnego cukru
  • 25g zmielonych migdalow
  • 50g masla, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na male kawalki
  • garstka orzeszkow piniowych
do podania
  • custard (u mnie kupny, bo jestem leniwa, ale domowy, prawdziwy, swiezo zrobiony tez sie nada :))

Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
Wrzuc rabarbar razem z cukrem do blaszki, potrzasnij, tak, by byl dobrze wymieszany, przykryj kawalkiem folii i piecz przez 15min. (U mnie zajelo to nieco dluzej, ale pieklam od razu w zaroodpornym naczyniu z wysokimi brzegami). Rabarbar powinien byc miekki, ale nie rozgotowany na miazge.
Dorzuc do naczynia truskawki. Piecz, bez przykrycia, kolejnych 5min. Odlej namiar wytworzonego soku - mozna go podac w malym naczyniu, razem z gotowym crumble (albo wypic z gazowana woda i miarka wodki... Polecam ;)).

W miedzyczasie przygotuj crumble:
Wymieszaj make, cukier i migdaly. Dodaj maslo i rozetrzyj razem, do otrzymania okruchow. Rozsyp mieszanke na przygotowanych owocach, posyp po wierzchu orzeszkami. 
Piecz przez okolo 25min, az do zlotego koloru. Ostudz odrobine i podawaj z hojnym kleksem custard i owocowym syropem. (Jesli cos zostalo...

No comments:

Post a Comment