Monday 13 September 2021

Serniczki waniliowe z borówkami i kokosową kruszonką...


Przepis z bloga Popołudnie w kuchni.

Składniki:
(spokojnie na 18 sztuk)

na spód
  • 150g herbatników digestive
  • czubata łyżka miękiego masła

na masę serową
  • 1kg serka kremowego
  • 2 jajka 
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego, albo opakowanie cukru wanilinowego
  • opakowanie borówek

kruszonka
  • 3/4 szklanki wórków kokosowych
  • czubata łyżka cukru pudru
  • czubata łyżka masła

Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszki do muffinów: jedną na 12 sztuk i jedną 'połówkę' na 6 sztuk (albo 2 większe) i wyłóż papierowymi papilotkami.

Herbatniki rozkrusz w malakserze, albo w plastikowej torbie potraktowane tłuczkiem, lub wałkiem. Wymieszaj z masłem i rozdziel pomiędzy papilotki i dobrze ugnieć palcami, łyżką, albo dnem niewielkiej szklanki.

Jajka wbij do sporej miski i dobrze ubij mikserem, na jasną, kremową masę, z 3 łyżkami cukru. Dodaj ser, resztę cukru i ekstrakt albo cukier waniliowy. Szybko zmiksuj, tylko do połączenia składników.

Rozdziel masę serową równomiernie pomiędzy papilotki, wyrównaj wierzch i wciśnij po kilka (5-6) borówek. 
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i masłem. Kruszonkę rozdziel pomiędzy serniczki.

Piecz okolice 25-30 minut. Wyjmij, przestudź w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia. Schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej przez noc.

No comments:

Post a Comment