Przepis z bloga Popołudnie w kuchni.
Składniki:
(spokojnie na 18 sztuk)
na spód
- 150g herbatników digestive
- czubata łyżka miękiego masła
na masę serową
- 1kg serka kremowego
- 2 jajka
- 8 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego, albo opakowanie cukru wanilinowego
- opakowanie borówek
kruszonka
- 3/4 szklanki wórków kokosowych
- czubata łyżka cukru pudru
- czubata łyżka masła
Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszki do muffinów: jedną na 12 sztuk i jedną 'połówkę' na 6 sztuk (albo 2 większe) i wyłóż papierowymi papilotkami.
Herbatniki rozkrusz w malakserze, albo w plastikowej torbie potraktowane tłuczkiem, lub wałkiem. Wymieszaj z masłem i rozdziel pomiędzy papilotki i dobrze ugnieć palcami, łyżką, albo dnem niewielkiej szklanki.
Jajka wbij do sporej miski i dobrze ubij mikserem, na jasną, kremową masę, z 3 łyżkami cukru. Dodaj ser, resztę cukru i ekstrakt albo cukier waniliowy. Szybko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Rozdziel masę serową równomiernie pomiędzy papilotki, wyrównaj wierzch i wciśnij po kilka (5-6) borówek.
Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem i masłem. Kruszonkę rozdziel pomiędzy serniczki.
Piecz okolice 25-30 minut. Wyjmij, przestudź w blaszce, a następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia. Schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej przez noc.
No comments:
Post a Comment