Thursday, 2 September 2021

Muffiny bananowe na mące owsianej - bezglutenowe...



Składniki:
(na 12 sztuk)

100g niesolonego masła, stopionego
200g granulowanego cukru (daję mniej - okolice 150)
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
175g mąki owsianej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140g greckiego jogurtu, naturalnego albo waniliowego
3 bardzo dojrzałe banany, zgnieciona widelcem na papkę

Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami.
W dużej misce wymieszaj dokładnie stopione masło z cukrem. Następnie dodaj wanilię i jajka.
Wmieszaj mąkę, sól i sodę, a następnie (szybko i delikatnie) jogurt i banany.
Piecz około 18-20 minut, do czasu, aż będą złotawe, sprężyste w dotyku i bez resztek surowego ciasta na wbitej wykałaczce.

Najlepsze jedzone tego samego dnia.


No comments:

Post a Comment