Monday, 2 August 2021

Naleśniki wegańskie na mleku migdałowym...


Przepis z książki Katy Beskow '15-minute vegan'.

Składniki:
(podwojone z oryginalnego przepisu, wyszło około 20 naleśników z patelni 20cm)

  • 300g (2 szklanki) mąki
  • 500ml (2 szklanki) mleka migdałowego + ewentualnie dodatkowo 1 szklanka wody (*)
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

dodatkowo: olej do smażenia


Rozgrzej odrobinę oleju na wybranej patelni, a w międzyczasie przygotuj ciasto.

Wsyp mąkę, cukier i sól do sporej miski. Dolej mleko, olej i roztrzep trzepaczką balonową na lekkie, spienione ciasto. (* u mnie na tym etapie ciasto było zdecydowanie za gęste i poprawiło się znacznie po dolaniu 1 szklanki wody; w razie wątpliwości lepiej zacząć od 1/2 szklanki).

Wlewaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złotawy kolor - około 2 minut, przewracaj i smaż kolejną minutę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, na słodko, lub słono.

No comments:

Post a Comment